Детският хор на БНР започва протестни концерти пред радиото заради внезапното прекратения договор на

...
Детският хор на БНР започва протестни концерти пред радиото заради внезапното прекратения договор на
Коментари Харесай

Детският хор на БНР с протестен концерт пред радиото

Детският хор на БНР започва протестни концерти пред радиото заради внезапното прекратения контракт на диригента им - маестра Венеция Караманова.

Хористите, които откриха европредседателството с българския и европейския химн в Народния спектакъл, считат да вършат концерти под прозорците на шефа на БНР Александър Велев до момента в който Караманова не бъде възобновена на работа.

В съобщение до медиите се изяснява, че работата на Караманова е поета от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова, на която обаче по този начин и не са били предадени традициите на хора. " Възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция Детски радиохор, през последния съвсем цялостен месец, деца и родители писаха писма и подписки до управлението на Българското национално радио с молба да бъде възобновена на работа маестра Караманова за още два сезона, с цел да може да съобщи на новата диригентка традициите на тази школа ", написа в известието. 

Директорът на радиото е имал среща с хористите и техните родители и на нея е заречен, че Караманова ще бъде върната на работа. В известието за готвените протестни концерти се споделя, че през вчерашния ден й е бил препоръчан нов контракт, само че за напълно друга активност -  " да дава отговор за дисциплината и реда и съблюдава разпоредбите за сигурност ". Възнаграждението, планувано в него, е в размер на 156 лева на месец за работа със 120 деца. 

Ето и писмото, което от Детския хор са изпратили на шефа на БНР Александър Велев:

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЕЛЕВ,

Ние, Певците на ДЕТСКИЯ ХОР на БНР, Ви молим да не разрушавате сполучливия екип, в който сме се трансформирали посредством многогодишна работа и непрекъснати подготовки, и настояваме да върнете на работа нашия диригент Маестра Венеция Караманова.

Успехите ни на сцената, на които сте очевидец и Вие и цялата културна общественост, са резултат от дългогодишно изгражданата школа ДЕТСКИ РАДИОХОР. Традициите, открити от маестро Недялков, които Маестра Караманова праволинейно следва в ежедневната си работа с нас, сплотяват артистите и основават сполучливия екип. Особено мощно го почувствахме след загубата на маестро Недялков, когато скръбта ни беше обзела, тогава традициите и отговорността, на която ни беше научил Маестро, ни дадоха сили да се надигнем и да пеем в негова памет.

Незаменимата връзка сред хор и диригент, на която изискуем своето сполучливо показване през годините, не се основава с една подготовка. Нужно е време, с цел да може един диригент да завоюва доверието на артистите, да се утвърди като престиж и да трансформира 120 деца в работещ екип. Това са умения и обичаи, които се предават с години. Така както е належащо време, с цел да израстне едно дете, по този начин е належащо време, с цел да израсне и един детски хор. Нашият диригент Маестра Караманова не ръководи хор, тя го построява. Изгражда го от момента на първия кастинг, когато сортира нови стажанти, с умеенето си да оцени детското гласче, до мига, в който дирижира оперни артисти – някогашни хористи на сцената, дружно с детския хор.

Вярваме, че госпожа Теодора Димитрова ще се оправи. Впечатли ни с професионализма си по време на прослушването и за диригент, само че е належащо време. Ние сме работили дружно едвам 3-4 месеца, които са извънредно незадоволителни както за нея, по този начин и за нас.

Молим Ви, господин Велев, помогнете ни да запазим институцията ДЕТСКИ ХОР на БНР! Позволете на Теодора Димитрова да попие от знанията и уменията на Маестра Караманова и да утвърди престижа си измежду децата през идващите два сезона, тъй че те да бъдат на равнището или даже още по-успешни от последния ни сезон, с който впечатлихме европейския и българския политически хайлайф. Молим Ви, да помогнете да отпразнуваме 60-ия празник на ДЕТСКИЯ РАДИОХОР дружно като екип с Маестра Караманова и госпожа Димитрова! И след юбилейния концерт Маестра Караманова да съобщи публично заветното си дело в ръцете на госпожа Димитрова.

С УВАЖЕНИЕ,
Певците от ДЕТСКИЯ ХОР на БНР
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР